Теми
Коментари

imot-greshkiКакви грешки се допукат най-често при продажба на имот? Консултантите на Bulgarian Properties споделят няколко от най-големите грешки, които продавачите допускат.

 1. Лошо състояние на имота

  При огледи винаги проветрявайте и привеждайте имота в добър вид, иначе може да отблъсните купувачите още в началото. Освежителен ремонт никога не пречи, особено когато се касае за проблем с влага или теч.

 2. Завишена цена на имота

  Продавачите често забравят, че пазарът е доста конкурентен, а купувачите в повечето случаи са добре информирани, така че трудно би се намерил някой, който да купи имота на по-висока от пазарната цена. Обявяване на по-висока цена с цел резерв за преговори може да доведе точно до обрания ефект – потенциалният купувач е отблъснат още от самото начало и до не се стига до контакт. Оставането на имота извън пазара за по-дълго време може да накара продаващия да намали значително цената.

 3. Предлагане на имота чрез много агенции

  Повечето агенции рекламират основно в едни и същи портали за имоти, поради което продаваният имто може да се появи на едно и също място с дублирана многократно информация и евентуално вариации в цената (често дори без ваше знание). Подобни обяви забелязани от купувачите са подозрителни и съответно вероятността за контакт е минимална.

 4. Липса на желание за преговори

  Желанието да продадем имота си на определената първоначална цена понякога води до прибързан отказ. Има много примери за разумни предложения от страна на купувачи, които включват други параметри в сделката, но те не биват изслушвани от продаващите имота. Ако продавате имот бъдете толерантни, отворени и действайте с разум.

 5. Провеждане на огледи в неудобно за купувачите време

  Опитайте се да бъдете гъвкави и така да организирате нещата, че огледите да са максимално удобни за потенциалните купувачи. Това ще даде конкурентно предимство на вашия имот. Ако времената на огледите не ви устройват, постарайте се да осигурите човек, на когото може да поверите ключ от имота.

нови жилищаПрез четвъртото тримесечие на 2014 г. най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Бургас и Варна, като общият им брой надвишава 200. Сред новите сгради преобладават тези със стоманобетонна контрукция (74%), следвани от тухлените (23%) и панелните (2%). Най-голям дял имат къщите, следвани от жилищните кооперации. По-голямата част от нвопостроените жилища са двустайни (35%), следвани от тристайните (28%). Друга интересна статистика показва, че най-голяма средна полезна площ е отчетена в областите Русе и Силистра, а най-малка в Благоевград и Монтана.

През тази година прогнозите на брокерите са, че цената на панелните билища ще се повиши между 5 и 10%. В последните месеци се наблюдава трайна тендеция на повишаване на цените на панелките. Поскъпването се дължи най-вече на факта, че това са най-търсените и функционални жилища, както и на популяризирането на мащабната програма за санирането, която засяга предимно този тип обекти.

бум на строителствотоБрокерите на недвижими имоти прогнозират, че ще има втори бум в жилищното строителство. Техните предположения се уповават на факта, че има повишено търсене на жилища през последните месеца. Освен това, цените на имотите вървят на долу, а хората са наясно, че това няма да продължи вечно. Именно за това, те ще започнат да купуват жилища в най-близко време, а това от своя страна, ще активизира строителството на нови такива.

Към настоящия момент, най-търсени са малките жилища, чиито цени са най-ниски. Очакванията са, че най-голямо раздвижване на пазара на имоти ще има в София. Пазарът ще остане стабилен – цените няма да се променят, а търсенето ще се повишава.

Повишен интерес ще има и при ваканционните имоти на морето. Брокерите очакват, българските граждани да започнат да проявяват подобен интерес и към имотите в зимните ни курорти. Тук най-търсени са жилищата в сгради, които са завършени наскоро, и са спазени всички изисквания за енергийна ефективност.

Усеща се лек недостиг на качествени жилища в големите градове. Според прогнозите обаче, до една година и половина, той ще бъде преодолян, тъй като до тогава ще бъдат завършени много сгради, чието строителство вече е започнало. Прочети повече »

съвети 2И както обещахме, ето и втората част на темата, в която ще откриете професионални съвети при покупка или продажба на имот.

След като вече сте направили всичко от първата част на темата, трябва да поискате от брокера мотивиращо становище. В него е описан инвестиционния потенциал на имота – ликвидност, възможности за намаляване, увеличаване и запазване на стойността, приходи от наем, и други. Хубаво е да се направи това, макар и да мислите, че никога няма да продадете или отдадете под наем жилището си – никога нищо не се знае.

Ако ще купувате жилище, което се намира извън населеното място, в което живеете – потърсете местен брокер, който работи в региона, където ще купувате жилище. Може да се доверите на брокер от Вашето населено място, само ако вече сте работили с него, убедили сте се в неговия професионализъм, и му имате пълно доверие. Прочети повече »

съвети 1Хубаво е, когато Ви престои да инвестирате средства в някакъв имот, или пък да продавате Ваш собствен такъв, да сте наясно с някои неща, които могат да Ви ги кажат единствено опитните брокери. И тъй като, едва ли някой ще Ви даде такива безплатни съвети, ние ще се опитаме да направим това в тази тема.

На първо място, трябва да сте взели решение какъв точно имот търсите да купите, и дали ще работите с агенция, или ще се оправяте сами. След това, трябва да сте наясно къде желаете да се намира имотът Ви, колко да е голям, на каква цена, и как да изглежда. Ако ще работите с брокери, и сте взели решение за всички тези неща, обяснете това на брокера, и го помолете да Ви предлага само оферти, които отговарят на Вашите условия, без да Ви губи времето излишно.

Начинът на финансиране на една такава инвестиция също е важен. Ако сте решили да използвате кредит, най-напред си намерете банка, от която ще го вземете. Внимателно се запознайте с условията на финансиращата институция, за да сте сигурни, че кредитът ще Ви бъде отпуснат. Ако не – рискувате да предплатите някаква част от жилището, и да загубите тези пари, когато банката откаже да Ви финансира. Прочети повече »

Нов трикРодни брокери започнаха да прилагат нов трик, с цел да привличат клиенти. Тази практика се прилага успешно в Англия и Америка, и то не от вчера. Начинът е изпитан, и е доказано, че работи.За това и нашите агенции за недвижими имоти, решиха да го приложат.

Става дума за ден на отворените врати. Идеята е, клиентите да не ходят на оглед в даден апартамент, а да се опитат да го почувстват като свой дом. Брокерите отварят дадено жилище, и позволяват на клиентите си да останат в него колкото пожелаят – дори и цял ден. До скоро, това се прилагаше само за луксозните и скъпи жилища, но сега, с цел привличане на повече нови клиенти, агенциите започват да прилагат изпитания вече начин, за всички жилища.

Най-удачният ден за отворените врати е събота. Причината е, че работещите хора, които са и най-активните купувачи, нямат време през седмицата да ходят на огледи. Така ще имат достатъчно време, за да постоят в жилището, и да разберат дали точно това е техния дом. Прочети повече »

работа с брокерНормално е, когато човек не си е имал работа с брокери на недвижими имоти, да не знае към кого да се обърне; да не е наясно как да избере професионалист, който ще защитава интересите му; да намери такъв, на който да може да разчита. За това, в тази тема ще Ви дадем няколко съвета, как да изберете точния специалист, и как да осъществите една успешна сделка.

Когато си търсите брокер на недвижими имоти, най-добре би било, ако някой Ваш познат Ви препоръча такъв. Той вероятно ще се възползвал от услугите му, и щом Ви го препоръчва, значи е доволен от услугите и работата му.

В някои страни, договорите може да се сключват и в устна форма, но у нас това не е така, и за да сте сигурни, че при евентуален проблем ще може да си потърсите правата, задължително сключвайте договор с брокера в писмена форма. Ако не сте подписали такъв договор, и брокерът скрие от Вас някакви недостатъци на имота, който ще купувате, в последствие Вие не може да направите нищо, за да се защитите. При наличие на договор обаче, брокерът ще Ви изплати обезщетение. Прочети повече »

цениВ края на 2008 година се заговори за световната икономическа криза. От тогава, до края на миналата 2013 година, цените на недвижимите имоти са паднали с 25 до 50 %. Най-голямо понижение е имало в цените на жилищата, намиращи се в центъра на София, в столичния квартал Иван Вазов, както и в други, нетолкова атрактивни райони в най-големия у нас град.

Причината за това е, че в тези райони преобладават стари сгради, а купувачите търсят по-съвременни и нови жилища. Причината в тези квартали да има много малко нови постройки, се крие в невъзможността, и липсата на площи за застрояване.

Квартали като Младост и Мусагеница, остават предпочитани от купувачите. Тук причините са много – тези райони винаги са били с добра репутация, наличието на метро, множество нови сгради, и незначителна разлика в цените на нови жилища, в сравнение с тези в панелни кооперации, и други. И всичко това, нарежда гореспоменатите квартали сред тези, в които цените на имоти са с най-малко понижение – между 25 и 35 %. Според брокерите, има и друга причина, която прави именно тези квартали предпочитани за живеене – освен жилища, тук се издигат и много нови офис сгради, което пък е възможност за намиране на добра, и високозаплатена работа, а какво по-хубаво от това да работиш близо до дома?! Прочети повече »

видинПреди време бяхме писали, че пазарът на недвижими имоти в Северозападна България е в пълен застой. Заради големият процент безработица именно в този район, хората не купуват жилища там, а се пренасочват към други градове, в които трудовият пазар е по-стабилен.

Днес обаче, брокери от крайдунавския град Видин съобщават, че пазарът на имоти в града се е раздвижил – има търсене, но предлагането е под очакванията на евентуалните купувачи. Според тях, предимството на купувачите е, че могат да се информират за всички имоти, които са на пазара, като проверят офертите на всички агенции.

Обикновено, хората търсят недвижим имот до определена цена, но в крайна сметка купуват това, което отговаря на изискванията им за състояние на имота, макар това да означава, да платят малко повече за него.

В момента, купувачите от видинско търсят най-вече двустайни апартаменти и гарсониери, които естествено са и по-евтини. Предлагането обаче е предимно на двустайни и тристайни апартаменти, чиито цени са с около 3 000 лв по-високи от тези на гарсониерите. Прочети повече »

имоти по моретоЮрий Соловьов е генерален консул на Руската федерация във Варна. Той отговаря за областите Сливен, Варна, Ямбол, Добрич, Бургас и Шумен. Според него, в тези региони, постоянно живеят над 6 000 руски граждани, а повече от 300 000 регулярно посещават родината ни.

Соловьов твърди също, че в неговия консулски окръг, около 500 000 жилища са собственост на руски граждани. Купувайки жилища у нас, руснаците спасяват спестяванията си, от настъпилата в страната им криза. Освен това, консулът твърди, че руските граждани се чувстват много добре в България, и не се оплакват от нищо. Дипломатът също се чувствал добре във Варна, и с отпътуването си от страната ни, ще отнесе само хубави спомени.

Според него, броят на руските туристи за предстоящия летен сезон няма да намалее, а напротив – дори може да се повиши. Знаете, че родното Черноморие е предпочитано за летните почивки на милиони чужденци всяка година. Немалко са и руските граждани, които идват тук на море. Прочети повече »

Older Posts »